in

Απόκοσμα σήματα που έχουμε λάβει από το σύμπαν!

loading...

 

Ο Ουρανός έχει πέντε φεγγάρια και η Μιράντα, γνωστή για την ακραία τοπογραφία και το σφαιρικότατο σχήμα της, είναι ένα από αυτά, παρά το γεγονός ότι οι αστρονόμοι την αποκαλούν «Φρανκενστάιν», καθώς μοιάζει σαν να τη συναρμολόγησες κομμάτι-κομμάτι. Έχει το 1/7 του μεγέθους της γήινης Σελήνης, αν και τα φαράγγια της είναι θεόρατα, κάπου 12 φορές μεγαλύτερα από το Γκραν Κάνιον! Στη μόλις μία φορά που έχουμε απολαύσει τη θέα της, όταν το Voyager 2 πέρασε από κει το 1986, το διαστημικό σκάφος κατέγραψε τον χαλαρό περιβάλλοντα ήχο της, τον οποίο σκέφτηκε αργότερα η NASA να κάνει δίσκο!

Οι ανατριχιαστικοί ήχοι του Δία

Το Galileo εκτοξεύτηκε από τη NASA τον Οκτώβριο του 1989 με αποστολή να εξερευνήσει τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον θεόρατο Δία. Τον Ιούνιο του 1996, το διαστημικό σκάφος πέρασε κοντά από έναν από τους δορυφόρους του Δία, τον Γανυμήδη, και κατέγραψε δεδομένα που επανασυνέθεσαν σε ήχο οι επιστήμονες στη Γη. Τρεις ακόμα ηχογραφήσεις του Δία έχουν προέλθει από το Voyager 1 (εκτοξεύτηκε το 1977) και το Voyager 2 (επίσης το 1977), καταγράφοντας ακόμα και βροντές στην ατμόσφαιρά του…

Οι παράξενοι ήχοι του Κρόνου

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Cassini-Huygens στάλθηκε στον Κρόνο το 1997 ως η πρώτη ποτέ ανθρώπινη δημιουργία που μπήκε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Τον Απρίλιο του 2002 και κάπου 376 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Κρόνο, το Cassini άρχισε να καταγράφει ραδιοκύματα που προέρχονταν από τους πόλους του πλανήτη. Οι μυστηριώδεις ήχοι είναι μάλιστα αρκετά πολύπλοκοι τόσο σε συχνότητες όσο και τονικότητα, απολαύστε τους λοιπόν σαν συμφωνική μουσική…

Το σήμα-ακτινογραφία

Με τη βοήθεια των διαστημικών αστεροσκοπείων της NASA (Chandra X-ray Observatory) και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (XMM-Newton), ερευνητές τρίτου αστεροσκοπείου εντόπισαν ένα ανεξήγητο σήμα στον αστερισμό Περσεύς. Κανείς δεν έχει ιδέα τι προκάλεσε το σήμα, αν και πιστεύεται ότι έχει να κάνει με τη σκοτεινή ύλη, τον υποθετικό αστρονομικό τύπο που συνεισφέρει κατά μεγάλο ποσοστό στη συνολική μάζα του Σύμπαντος (περίπου το 26% του Διαστήματος). Το σήμα έφερε τα πάνω-κάτω στην επιστημονική κοινότητα, καθώς η εξήγησή του θεωρείται ότι μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις πάνω στο θέμα της σκοτεινής ύλης…

Ο συγκλονιστικός ήχος μιας μαύρης τρύπας

Σε κάτι που μοιάζει να είναι ο συνταρακτικότερος ήχος που έχουμε ακούσει ποτέ, να πώς κάνει μια μαύρη τρύπα! Ο ήχος ανασυγκροτήθηκε εργαστηριακά από ερευνητές του MIT, από δεδομένα που αντλήθηκαν από τη μαύρη τρύπα του αστρικού συμπλέγματος GRS 1915+105, το οποίο εντοπίστηκε το 1992. Η εν λόγω μαύρη τρύπα είναι η μεγαλύτερη που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, με μάζα 10-18 φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας, την ίδια στιγμή που απέχει από μας κάπου 250 εκατομμύρια έτη φωτός! Η συχνότητα της εκπομπής είναι πολύ μακριά από το ακουστικό εύρος του ανθρώπου, μερικά τρισεκατομμύρια φορές βαθύτερη απ’ ό,τι μπορούμε να προσλάβουμε ακουστικά…

Νέα ανακάλυψη: «Εκατοντάδες χιλιάδες» νέοι γαλαξίες!

Η διάταξη τηλεσκοπίων LOFAR έχει παρατηρήσει το ένα τέταρτο του ουρανού του βορείου ημισφαιρίου σε χαμηλές ραδιοσυχνότητες.


Μια διεθνής ομάδα άνω των 200 αστρονόμων από 18 χώρες ανακοίνωσε ότι, χρησιμοποιώντας το δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων LOFAR (Low Frequency Array), ανακάλυψε εκατοντάδες χιλιάδες άγνωστους έως τώρα γαλαξίες, άλλη μια απόδειξη για το πόσο ασύλληπτα αχανές είναι το σύμπαν και πόσα ακόμη έχουμε να μάθουμε γι’ αυτό.

Ένα ειδικό τεύχος του περιοδικού αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics» είναι αφιερωμένο στις 26 επιστημονικές εργασίες που περιγράφουν τις ανακαλύψεις, οι οποίες ρίχνουν περισσότερο φως στη φυσική των μαύρων οπών, στην εξέλιξη των γαλαξιών και σε άλλες κοσμικές διαδικασίες.

Η ραδιοαστρονομία αποκαλύπτει φαινόμενα που δεν είναι ορατά με τα οπτικά τηλεσκόπια που δουλεύουν στο ορατό μέρος του φάσματος. Μέχρι στιγμής η διάταξη τηλεσκοπίων LOFAR έχει παρατηρήσει το ένα τέταρτο του ουρανού του βορείου ημισφαιρίου σε χαμηλές ραδιοσυχνότητες και συνεχίζει σε άλλα μέρη του ουρανού, συνεπώς θα πρέπει να αναμένονται νέες μαζικές ανακαλύψεις στο μέλλον.

Το LOFAR έχει ήδη εντοπίσει περίπου 320.000 πηγές ραδιοκυμάτων, που σχεδόν όλες είναι γαλαξίες στο μακρινό σύμπαν, καθώς και μακρινές τεράστιες μαύρες τρύπες, τα ραδιοσήματα των οποίων έχουν ταξιδέψει δισεκατομμύρια έτη φωτός για να φθάσουν στη Γη.

Το LOFAR, που σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας της Ολλανδίας (ASTRON), περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ραδιοκεραιών σε επτά χώρες, που συνδέονται μεταξύ τους από οπτικές ίνες υψηλής ταχύτητας δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο, οι διάσπαρτες αντένες από κοινού σχηματίζουν ένα εικονικό «πιάτο» ραδιοτηλεσκοπίου με διάμετρο 1.300 χιλιομέτρων, το οποίο έχει μεγαλύτερη ευαισθησία από κάθε άλλο τηλεσκόπιο στη Γη, εωσότου ολοκληρωθεί το ακόμη μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο SKA (Square Kilometre Array).

loading...

What do you think?

Written by Viralistas

Η μεγαλύτερη λέξη του κόσμου!

Το θαυματουργό βότανο για το κακό και την γρουσουζιά!